Wat is er te doen op Texel?

Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland en heeft bijna 14.000 inwoners en ongeveer net zoveel schapen.  Het eiland is zo’n 20 kilometer lang en 8 kilometer breed. Alles is dus in de buurt.

Strand en natuurgebieden

Texel, het eiland met een immens zandstrand over de hele lengte. Maar er is meer dan strand alleen: polders, kwelders, heide, bos, graslanden, vele natuurgebieden en leuke dorpjes. Volop ruimte voor allerlei sporten, al die kilometers aan fietspaden door de mooiste gebieden. 

Texelse dorpen

Den Burg is het grootste dorp van het eiland, met veel winkels, boetiekjes, goede restaurants, cafés, supermarkten, banken enz. Op maandagochtend is er de warenmarkt. In het hoogseizoen is er op woensdag een leuke braderie in Den Burg. In het hoogseizoen is er bijna elke dag wel een markt in één van de dorpen. De andere dorpen zijn Oosterend, De Cocksdorp, Den Hoorn, De Koog, Oudeschild en De Waal.

Strand

Als je op het strand van Texel bent geweest, wil je waarschijnlijk nooit meer naar een ander Nederlands strand. Op het strand van Texel is altijd volop plek, ook in het hoogseizoen. Behalve zwemmen, surfen en zonnen kun je er heerlijk vliegeren, paardrijden, kiten, of een fijne wandeling met je hond maken. En daarna natuurlijk naar het terras van de strandtent.

Eten en drinken

Texel barst van de restaurants, van eetcafé tot sterrenrestaurant, die veelal gebruik maken van de echte Texelse producten zoals lamsvlees of echte Texelse schapenkaas. (www.wezenspyk.nl

Fietsen, wandelen en natuur

Texel is het eiland van de fietspaden, van strand, duin en bos en natuurgebieden zoals de Muy en de Slufter. Op Texel even geen file. Uitwaaien op het strand, waar je altijd kunt parkeren zonder uren te moeten zoeken naar een parkeerplek. Texel is ook bij uitstek een eiland om op vakantie te gaan met je kinderen. De restaurants op Texel zijn kindvriendelijk. Ook is er in De Koog een tropisch zwembad, Calluna. Voor vogelliefhebbers is Texel een paradijs, evenals voor mensen met honden. Op veel plekken mogen de honden los (ook op het strand), bij veel restaurants staat er een bak met water voor uw hond.

Ook leuk om te weten is dat er op heel Texel maar één stoplicht is en dat is het stoplicht bij de boot. Heel fijn is het dat er hier geen elektriciteitspalen zijn die je mooie foto van het landschap kunnen verstoren. Hier op Texel is uitzicht nog écht uitzicht.

Leuke activiteiten

www.ecomare.nl 
www.wezenspyk.nl
www.landgoeddebontebelevenis.nl
www.kaapskil.nl
www.vuurtorentexel.nl

en nog vééééél meer.

Parkeren op Texel

Op Texel geldt op een aantal plaatsen in de dorpen en op de parkeerplaatsen bij het strand betaald parkeren. Maar met het Texelvignet voor toeristen kunt u op deze betaalde parkeerplaatsen gratis parkeren. Het Texelvignet kost 30 euro en is 13 maanden geldig (van 1 december tot en met 31 januari). U kunt het Texelvignet onder andere verkrijgen bij de digitale balie van de gemeente Texel (www.texel.nl), bij de VVV in Den Burg of bij de Albert Heijn in Den Burg. 

Beschikbaarheid

Check de beschikbaarheid van onze accommodaties en boek direct!